Ευαγγελισμός: Επειδή υπήρξε η κατάληψη είναι ζωντανό το ιστορικό κτίριο- Αλήθεια, ποιος ζήτησε την εκκένωση;

Επειδή γίνεται πολύς λόγος για την κατάληψη του “Ευαγγελισμού” στο Ηράκλειο η οποία έληξε με αστυνομική επέμβαση (αναίμακτα μας έλεγαν αλλά αποδείχτηκε ψέμα... ) λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση, με “τυχαίο” γεγονός ότι υποψήφιος δήμαρχος, εκλεκτός του Μητσοτάκη, είναι ο μέχρι πριν λίγους μήνες αρχηγός της ΕΛΑΣ και επί χρόνια πρόϊστάμενος των αστυνομικών που έδρασαν, μάλλον θα πρέπει να θυμηθούμε δυο πράγματα και να αναζητήσουμε και τη θέση της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στην οποία ανήκει το κτίριο.

Δείτε επίσης:

Ηράκλειο: Με αστυνομική επέμβαση έληξε η 21χρονη κατάληψη του “Ευαγγελισμού” – 10 συλλήψεις (φωτο)

Αστυνομοκρατούμενο Ηράκλειο: ΜΑΤ, χημικά και ένταση στα Λιοντάρια, ενώ η πλατεία ήταν γεμάτη κόσμο! (βίντεο)

Κατάληψη Ευαγγελισμού: Βασανισμός κρατούμενου πολυτραυματία- Κρατήθηκε για 10 ώρες ενώ σφάδαζε στους πόνους

Πλήθος κόσμου στη νέα κινητοποίηση κατά της εκκένωσης της κατάληψης Ευαγγελισμού (Φωτο)

Ο Ευαγγελισμός, κλινική μέχρι ίσως τα μέσα της δεκαετίας του 1980, πέρασε στην ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κι όσο τα χρόνια περνούσαν κατέρρεε, αχρησιμοποίητος, μετατρεπόμενος σε φωλιά τρωκτικών και άλλων σκοτεινών στοιχείων… Εστία ρύπανσης και μόλυνσης για περαστικούς και κυρίως για τους περιοίκους.

Το 2002 η εγκατάλειψη και αχρησία σταμάτησε, καθώς νεαροί φοιτητές και φοιτήτριες ή μη, από τον αντιεξουαστικό χώρο, έκαναν το το υπό διάλυση κτίσμα και πάλι ζωντανό. Με την παρουσία, την παραμονή, τις εκδηλώσεις και φυσικά με τις παρεμβάσεις τους, διατήρησαν το κτίριο και ζωντανό και όρθιο, μακριά από κάθε είδους τρωκτικά.

Η κατάληψη που κράτησε 21 χρόνια έδωσε στην πραγματικότητα παράταση ζωής στο κτίριο. Αν οι εκατοντάδες ή χιλιάδες άνθρωποι που πέρασαν από εκεί αυτή την 20ετία, δεν υπήρχαν, δε θα υπήρχε και το ιστορικό κτίριο. Αν δει κανείς τις φωτογραφίες θα διαπιστώσει ότι δεν πρόκειται για ένα κτίριο ρημαγμένο (προσθέστε στην εικοσαετία της κατάληψης και άλλο τόσο ή περισσότερο χρόνο απόλυτης εγκατάλειψης), αλλά με ζωή που το έδωσε και το διατήρησε ώστε να αξιοποιηθεί σήμερα.

Η συντηρητική, πέρα από κόμματα και ιδεολογίες, αντίληψη στο Ηράκλειο ανατριχιάζει και μόνο στο άκουσμα “κατάληψη” ή “κατάληψη του Ευεγγελισμού”.

Προς επιβεβαίωση όσων αναφέραμε για τη διάσωση του κτίσματος θα χρησιμοποιήσουμε ένα κείμενο στα social media του αρχιτέκτονα και άλλοτε αντιδημάρχου Ηρακλείου, Γιάννη Σταρίδα, πολύ διαφωτιστικό, αφού όμως πρώτα ζητήσουμε από την πρυτανεία να μας απαντήσει: ζήτησε, η μόνη αρμόδια κατά το νόμο, την άρση του ασύλου και την επέμβαση της αστυνομίας σε ένα πανεπιστημιακό κτίσμα; Αν όχι, ποιος το ζήτησε;

Η κοινωνία του Ηρακλείου οφείλει να ξέρει τα παιγνίδια που παίζονται με βάση και τις πάλαι ποτέ “χωροφυλακίστικες αντιλήψεις”…

Το κείμενο του Γιάννη Σταρίδα:

Όταν κτίριο παραμένει κενό, παραδίνεται στην κατάρρευση. Αυτό ακριβώς συνέβη με τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ. Του αναξιοποίητου, κενού κτιρίου είχαν αρχίσει να πέφτουν στον δρόμο μικρά πετραδάκια και κομματάκια σοβά, προάγγελοι μεγαλύτερων κατακρημνίσεων. Το γεγονός θορύβησε τους περίοικους που εγγράφως αποτάνθηκαν στο Πανεπιστήμιο. Τη σχετική επιστολή την έγραψα εγώ, γείτονας που ήμουνα τότε.
Αποτέλεσμα του διαβήματος των κατοίκων ήταν η τοποθέτηση εξωτερικού, προστατευτικού σανιδώματος (υπάρχει ακόμη) για να μην πέσει καμιά πέτρα στο κεφάλι κάποιου άτυχου περαστικού. Στα δωμάτια του εγκαταλειμμένου κτιρίου βρήκαν στέγη νέοι, φοιτητές και άλλοι, πενιχρού εισοδήματος. Η επί 20 χρόνια εγκατάστασή τους, έδωσε ζωή στο κτίριο κι ακόμη και η αδιαμφισβήτητη μέριμνά τους για τη συντήρησή του. Έτσι στέκεται ακόμη όρθιος ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ.
Το Πανεπιστήμιο επί 20 χρόνια άφηνε να μένουν μέσα στο κτίριο οι διάφοροι ένοικοί του, προφανώς δεν είχε ανάγκη να το χρησιμοποιήσει. Σήμερα όμως κάλεσε την αστυνομία που με τον γνωστό βάρβαρο τρόπο της εκκένωσε το κτίριο. Δεν έχω αμφιβολία πως ο κάθε ηλίθιος θα χαρεί για τους άρχοντές του που υπηρετούν την ευνομία (τάχα) κι έξωσαν τους “καταληψίες”. Επίσης πως ο κάθε νοήμων θα απαιτήσει από τον πρύτανη και τους λοιπούς πανεπιστημιακούς αξιωματούχους να μας πληροφορήσουν για την πρόθεσή τους αξιοποίησης του ιστορικού κτιρίου που επέβαλε την εκκένωσή του. Άλλως, ορθά κοφτά, κατατάσσονται στη συνομοταξία των γυμνοσάλιαγκων της πολιτικής που έδρασαν μια βδομάδα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές”.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί